Η ιερή πόλη της Αθηνάς, θεάς της σοφίας, κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια (4.000 π.χ) αλλά έφτασε στο ζενίθ της ακμής της κατά τον 5ο και 4ο αιώνα π.χ.. Τότε, η γέννηση της Δημοκρατίας αποτέλεσε την αρχή του Χρυσού Αιώνα της Αθήνας, μια μοναδική περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας, με μεγάλα πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα.

 • Τί συμβαίνει στην Αθήνα

  Η Αθήνα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό, που συνδυάζει πλούσια αρχαιολογικά αξιοθέατα, πολλά διαφορετικά μουσεία, που κυμαίνονται από την αρχαιολογία και τα είδη λαϊκής τέχνης μέχρι τις σύγχρονες εικαστικές τέχνες και τα μουσικά όργανα ενώ το σημαντικότερο, μια ζωντανή σύγχρονη πολιτιστική ζωή στους τομείς των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε, κάθε ενότητα και να μάθετε τι συμβαίνει στην Αθήνα!

 • Τα μνημεία της Αθήνας

  Η καθιέρωση της Αθήνας ως πόλη χρονολογείται από τη μυθολογία. Η μακραίωνη ιστορία της πόλης, είναι ακόμα εμφανής σε όλη την Αθήνα, με τη μορφή πολλών αρχαίων, ρωμαϊκών, βυζαντινών και σύγχρονων μνημείων. Η σημερινή πρωτεύουσα είναι αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας, στη σύγχρονη εποχή. Αρχαία μνημεία της Αθήνας μπορεί να βρει κανείς σε όλο το κέντρο της πόλης, δίπλα-δίπλα με τις σύγχρονες κατασκευές, όπως κτίρια, δρόμους και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Στο χαμηλότερο επίπεδο του σταθμού μετρό Μοναστηράκι, ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με ένα τμήμα της αρχαίας πόλης. Πολλά βυζαντινά μνημεία της Αθήνας, όπως εκκλησίες εξακολουθούν να λειτουργούν ως θρησκευτικά κέντρα. Μνημεία όπως η Ρωμαϊκή Αγορά και το Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού φιλοξενούν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μόνο μια βόλτα στην πόλη και θα βρείτε αμέτρητα μνημεία στο δρόμο σας.

 • Μουσεία στην Αθήνα

  Η μακρά ιστορία της Αθήνας προκαλεί ζήλεια σε πολλές άλλες πρωτεύουσες του κόσμου. Όχι μόνο αυτή η μακρά και πλούσια ιστορία αντανακλάται στις αρχαιολογικές τοποθεσίες στο κέντρο της πόλης, αλλά επίσης καταδεικνύεται και στις υψηλού επιπέδου εκθέσεις πολλών μουσείων της Αθήνας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ώθησαν τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά ιδρύματα να προβούν σε ευρηματικές και ενδεδειγμένες αλλαγές (ανακαινίσεις και επεκτάσεις) και όσοι ανακάλυψαν τις συλλογές τους πριν και μετά το καλοκαίρι του 2004, βρίσκονται μπροστά σε ριζικές αλλαγές. Ανακαινισμένα ή μη, πάντως, τα μουσεία στην Αθήνα στεγάζουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό, που καλύπτει όλη την ιστορία και τους τομείς του Αθηναϊκού πολιτισμού που ευημέρισε. Τα μουσεία της Αθήνας διέθεταν πάντα αμέτρητους θησαυρούς προς επίδειξη, αλλά τώρα αυτό γίνεται με έναν περισσότερο ελκυστικό τρόπο στους επισκέπτες. Πολλά μουσεία διοργανώνουν προσωρινές εκθέσεις. Αυτό εφαρμόζεται κυρίως στα ιδιωτικά μουσεία, που ξέρουν πώς να ελκύουν το κοινό με “μουσειακά πακέτα”. Η εποχή που τα μουσεία στην Αθήνα είχαν να προσφέρουν κάτι ενδιαφέρον μόνο στους περισσότερο μορφωμένους ή φανατικούς επισκέπτες έχει παρέλθει. Οι συλλογές εκτίθενται με σύγχρονο τρόπο. Η χρονολογική σειρά, τα ευνόητα πλαίσια με πληροφορίες και ο λεπτός φωτισμός κάνουν την επίσκεψη σε μουσείο της Αθήνας ένα απολαυστικό οικογενειακό γεγονός. Πολλές φορές δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά, όσον αφορά στον τρόπο παρουσίασης των συλλογών. Ο κοινός κανόνας που ισχύει στα μουσεία που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο της Ακρόπολης, Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό Μουσείο, Κανελλοπούλειο Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο, Μουσείο Αρχαίας Αγοράς, Μουσείο Κεραμεικού) είναι πως οι επισκέπτες μπορούν να φωτογραφίζουν τα εκθέματα χωρίς, όμως, τη χρήση φλας και τρίποδα. Απαγορεύεται επίσης να ποζάρουν μπροστά από τα μνημεία. Σε όλα τα υπόλοιπα μουσεία απαιτείται άδεια φωτογράφησης. Στα δημόσια μουσεία υπάρχουν μερικές ημέρες, όπου η είσοδος είναι δωρεάν για όλους τους επισκέπτες:

  • κάθε Κυριακή από 1 Νοεμβρίου εως 31 Μαρτίου
  • την πρώτη Κυριακή του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου, ή τη δεύτερη, εαν η πρώτη Κυριακή του μήνα είναι αργία
  • 6 Μαρτίου – Ημέρα Μελίνας Μερκούρη
  • 18 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων
  • 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  (πηγή athensinfoguide.com)

 • Αθηναϊκές Γκαλερί

  Τα εικαστικά δρώμενα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο στην αθηναϊκή πολιτιστική και καθημερινή ζωή. Δίπλα σε μεγάλα ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, ένας μεγάλος αριθμός μικρών ιδιωτικών γκαλερί απλώνεται στο κέντρο της πόλης και τις γύρω περιοχές, φιλοξενώντας τα έργα των σύγχρονων συμβατικών και μη καλλιτεχνών. Τα τελευταία χρόνια μια σειρά από γκαλερί μπαρ έχουν ξεπηδήσει, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό ή έναν καφέ, ενώ επισκέπτεσθε μια έκθεση!

 • η πόλη της Αθήνας

  Σήμερα στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συνυπάρχουν με χαρακτηριστική αρμονία. Οι δωρικοί/ιωνικοί κίονες του Παρθενώνα κυριαρχούν στον ορίζοντα μιας σύγχρονης πόλης που απλώνεται στους πρόποδες του ιερού βράχου της Ακρόπολης φτάνοντας μέχρι την θάλασσα. Για ένα γρήγορο ταξίδι μέσα στους αιώνες αρκεί κανείς να περιπλανηθεί στις αρχαίες γειτονιές του ιστορικού κέντου της πόλης. Η υψηλή τεχνολογία του αθηναικού Μετρό συνδέει ιδανικά το παλαιό με το καινούριο στην αρχαιότερη ευρωπαϊκη πρωτεύουσα, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των μνημείων του 5 ου π.χ αιώνα. Η πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, η Πλάκα, χαρακτηρίζεται απο μνημεία όλων των εποχών που δείχνουν ότι εδώ χτυπούσε η καρδιά της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλα και το Φετιχιέ τζαμί, ένα χαμάμ, το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, η αρχαία και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης. Στους πρόποδες της Ακρόπολης ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δεί τρείς ιστορικούς λόφους με ιδιαιτέρη πολιτική σημασία για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τον Άρειο Πάγο (λόφο της δικαιοσύνης), την Πνύκα (λόφο της Δημοκρατίας) και τον λόφο των Μουσών που διάλεξαν οι αθηναίοι για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους Φιλόπαππο. Στον τέταρτο λόφο όπου δεσπόζει το Αστεροσκοπείο – ένας περίπατος ανάμεσα στα δέντρα με ιδιαίτερη θέα πρωί και βράδυ είναι εντυπωσιακό. Ακόμη και μία σύντομη επίσκεψη σε όλα τα Μουσεία και τις πανακοθήκες της Αθήνας θεωρείται απολύτως απαραίτητη, γιαυτούς που θα ήθελαν να γνωρίσουν και να θαυμάσουν μοναδικά έργα τέχνης ηλικίας 4.500 ετών. Όταν το μοναδικό αττικό φώς σβήνει, η περίφημη αθηναϊκή νύχτα αρχίζει. Θεατρικές σκηνές και αίθουσες συναυλιών, σοφιστικέ ρεστοράν και παραδοσιακές ταβέρνες, “μπουζούκι” και νυχτερινά κέντρα υπόσχονται μία μοναδική εμπειρία.